Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka z cukrową posypką

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 3/4 szklanki
masło 100 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
kolorowa posypka 3-5 łyżek
mąka migdałowa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka z cukrową posypką

Kroki postępowania

1

Mąkę pszenną, migdałową (u mnie mielone migdały), cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i połączyć w malakserze do konsystencji mokrego piasku.

Krok 1 - Kruche ciastka z cukrową posypką foto
2
Zawartość wsypać do miski, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Kruche ciastka z cukrową posypką foto
3
Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej. Powierzchnię posypać obficie kolorową posypką, przykryć folią i wałkiem wgnieść posypkę w ciasto.
Krok 3 - Kruche ciastka z cukrową posypką foto
4

Następnie wycinać dowolne kształty, przenieść na papier do pieczenia. Piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu zdjąć z blachy, smacznego!

Krok 4 - Kruche ciastka z cukrową posypką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 02.09.2014 19:35
świetne są!
Alex_M 02.09.2014 09:31
fajne ciasteczka dla dzieciaków :)
PaniMISIOWA 31.08.2014 17:34
ale śmieszne :-)
gosia1988 31.08.2014 17:14
fajne te ciasteczka
molanka 31.08.2014 16:44
ale zrobiło się kolorowo
mrtikraj 31.08.2014 16:34
Takie kolorowe! Muszą być mega słodkie i przepyszne :)
fotoviderek 31.08.2014 16:25
Bajeczne ciasteczka :)
pajbek 31.08.2014 15:44
Wyglądają rewelacyjnie :-)
patryska76 31.08.2014 14:56
Wyglądają bosko! :*

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak