Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka na skwarkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
skwarki 300 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
maślanka 1 szklanka
żółtko jajek 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka na skwarkach

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Skwarki zmielić przez maszynkę. Do miski dodać: zmielone skwarki, żółtka, maślankę.
Krok 1 - Kruche ciastka na skwarkach foto
2
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Dodać do miski. Zagnieść ciasto.
Krok 2 - Kruche ciastka na skwarkach foto
3
Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Krok 3 - Kruche ciastka na skwarkach foto
4
Ciasto wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać ciastka szklanką.
Krok 4 - Kruche ciastka na skwarkach foto
5
Ciastka układać na blachę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Kruche ciastka na skwarkach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 23.09.2014 16:10
na pewno smaczne ciasteczka :)
bietka 23.09.2014 11:29
ciastka na skwarkach ? dla mnie to coś nowego :)
IZABELA29 23.09.2014 10:09
takich nie robiłam ale wiem ,że są pyszne
ada.la 22.09.2014 21:47
ciekawy przepis
BernadettaP 22.09.2014 19:06
Moja Mama niedawno robiła podobne i muszę powiedzieć, że całkiem smaczne były.
cukiereczek 22.09.2014 18:47
kruche ciasteczka ulubione mojej córeczki
mirosława4 22.09.2014 15:51
osobiście jeszcze nie miałam okazji smakować ale słyszałam że są pyszne
agnieszka214 22.09.2014 15:29
takie ciasteczka jadłam w dzieciństwie pyszne
Konczi 22.09.2014 14:36
Słyszałam już o tych ciasteczkach ale nigdy nie miałam okazji ich kosztować. Wyglądają bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak