Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z pomarańczą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło 250 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa

lukier

cukier puder 1/2 szklanki
woda gorąca 1-2 łyżki

dodatkowo

skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z pomarańczą

Kroki postępowania

1
Mąkę siekamy z masłem i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 1 - Kruche ciasteczka z pomarańczą foto
2
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy. Wykrawamy koła foremką lub szklanką . Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni na około 15 minut, aż ciasteczka zrobią się złociste.
Krok 2 - Kruche ciasteczka z pomarańczą foto
3
Przygotowujemy lukier: do cukru pudru wlewamy wodę i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Upieczone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy.
Krok 3 - Kruche ciasteczka z pomarańczą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 03.06.2016 10:27
Bardzo apetyczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak