Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREWETKI IMBIROWO – LIMONKOWE

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki gotowane 200 g
imbir 4-5 cm
limonka
ząbki czosnku 3-4
natka pietruszki kilka listków
masło 50 g
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: KREWETKI IMBIROWO – LIMONKOWE

Krewetki oczywiście myjemy pod bierzącą, zimną wodą i obieramy. Ja zostawiam głowy i ogony, ponieważ ładnie prezentują się na talerzu – odejmuję tylko pancerzyk z odwłoka (razem z nóżkami) i odrywam te bardzo długie “czułki/anteny” wychodzące z głowy. Jeśli chodzi o jelito, to w takich ugotowanych krewetkach jest już z nim problem i radzę je zostawić tak jak jest, żeby nie zniszczyć całej krewetki a w smaku to i tak już nic nam nie zmieni (co innego oczywiście, gdy mamy świeże krewetki – ale o tym napiszę przy innej okazji).
Jeśli mamy czas to warto byłoby zamarynować krewetki (na około 30 minut) w posiekanym drobno czosnku i imbirze z dodatkiem oliwy z oliwek i potem dopiero przesmażyć. Jeśli natomiast czasu nie mamy to posiekany drobno czosnek i imbir podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek, dodajemy krewetki i smażymy wszystko 1 – 2 minuty na dużym ogniu. W zupełności wystarczy to takim ugotowanym wcześniej krewetkom – chodzi tylko o to, żeby je podgrzać – zbyt długi czas smażenia sprawi, że będą gumowate.
Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, masło i skrapiamy wszystko sokiem z limonki. Smażymy do momentu roztopienia się masła.
To wszystko:) Kolejna prosta i szybka potrawa a można określić ją tylko jednym zdaniem “Palce lizać”. Krewetki podałem z grzankami z bagietki – wszystko po to, żeby móc się rozkoszować tym oliwno – maślanym sosem spod smażenia krewetek. Niebo w gębie – na prawdę polecam !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 26.05.2015 12:33
smakowite te krewetki
Sarenka 22.07.2013 22:23
Uwielbiam krewetki.
Karmel-itka 20.07.2013 11:01
ale luksus! pyszne, eleganckie i wykwintne podanie krewetek :]
Rafał10 19.07.2013 19:31
coś pysznego :) Pasja smaku :D
arbuzowo 19.07.2013 10:31
Uwielbiamy krewetki, te w nucie orientalnej zapewne również nas urzekną. A te maślane sosy z bagietką ... mhmm..... palce lizać!
magdziorka6 18.07.2013 20:28
lux-susowe krewetki
Megg 18.07.2013 20:26
uwielbiam krewetki, pycha
mufinka79 18.07.2013 20:17
Pysznie wyglądają krewetki :) Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak