Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa z cukinii ze świeżą bazylią

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, delikatna w smaku zupa krem z cukinii. Jej delikatne nuty uzupełnia bazylia i czosnek, a wzmacnia ser pleśniowy i prażone orzeszki piniowe.

Składniki:

Na zupę:

cukinia 3 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 2 sztuki
rosół z kury Kucharek 1,5 litra
serek kremowy paprykowy 100 gramów
śmietana kremówka 200 mililitrów
pomidory suszone 8 sztuk
bazylia świeża 1 pęczek
orzeszki piniowe 1/2 szklanki
ser pleśniowy 200 gramów
masło klarowane 2 łyżki

Do smaku:

Kucharek SMAK WIOSNY
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Umyć i pokroić w kostkę cukinie. Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić w kostkę cebulę, a czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Pokroić w kostkę suszone pomidory. Uprażyć orzeszki piniowe. Posiekać bazylię. Pokruszyć lub zetrzeć ser pleśniowy.

W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę,  czosnek, cukinię. Dodać ziemniaki, zalać warzywa rosołem i ugotować do miękkości warzyw.

Zupę zmiksować na jednolity krem dodając serek i śmietanę. Krem doprawić do smaku, podawać z suszonymi pomidorami, posypany serem, posiekaną bazylią i orzeszkami piniowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak