Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem ze szparagów z parmezanowymi grzankami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 500 gram
bulion warzywny 1i1/2 litra
cebula 1
żółtko jajek 1
śmietana 12% 200 ml
parmezan starty 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
chleb razowy 6 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: krem ze szparagów z parmezanowymi grzankami

Kroki postępowania

1
Szparagi myjemy, odkrawamy główki i obieramy łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze obieram)
Krok 1 - krem ze szparagów z parmezanowymi grzankami foto
2
Cebulę kroimy w drobna kostkę. Olej rozgrzewamy w garnku i wrzucamy na niego pokrojona cebulę. Podsamażamy przez chwilę i dorzucamy łodygi szparagów. Smażymy około 3- minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około 15 minut. W tym czasie blanszujem główki szparagów
Krok 2 - krem ze szparagów z parmezanowymi grzankami foto
3
Wywar wraz ze szparagami miksujemy i dodajemy do niego śmietane wymieszaną z żółtkiem. Doprawiamy sola i pieprzem oraz dokładamy zblanszowane główki szparagów. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut nie doprowadzając do wrzenia.
Podajemy z grzankami parmezanowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, pod koniec dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy).
Krok 3 - krem ze szparagów z parmezanowymi grzankami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 18.05.2017 13:09
pycha krem
Dorota59 28.05.2013 08:17
zapowiada się smacznie
Bernadeta1 16.05.2013 21:15
bardzo lubię taką zupkę
beniaminek 13.05.2013 22:29
fajne danie
adelajda 13.05.2013 22:18
Jutro gotuję taki kremik, kupiłam dzisiaj szparagi ale białe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak