Przepis i sposób przygotowania na: Krem z klementynek
Zmiksować białka z 80 g cukru, dodać mąkę kukurydzianą.
Na to dać mleko z czekoladą, zagęścić w garnku na lekkim ogniu nie przestając mieszać. Przelać do miski, przykryć i dać do lodówki.
Zetrzeć pistacje na proszek, wymieszać z masłem w kawałkach, pozostałym cukrem i mąką.
Tak powstałą masę dać na blachę wyłożoną papierem. Piec 10-15 minut w piekarniku 180° C.
Ostudzić, rozwałkować.
Wycisnąć 2 klementynki, sok gotować 5 min. z syropem z trzciny cukrowej. Pozostałe klementynki obrać, oddzielić ćwiartki i dorzucić do syropu, mieszać mocno 15 minut.
Ostudzić a następnie do lodówki. Przygotować wysokie szklanki i utworzyć w nich warstwy: z pistacjami, kremem czekoladowym i klementynkami.