Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z batatów z pietruszką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 sztuka
marchew 1 mała sztuka
pietruszka korzeń 230 gram
seler korzeniowy 50 gram
olej 1 łyżka
bulion drobiowy 900 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czarny pieprz do smaku
pietruszka zielona 2 łyżki
parmezan starty do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z batatów z pietruszką

Gęsty, rozgrzewający krem, idealny na zimę. Bataty można zastąpić połączeniem ziemniaków i marchewek (w proporcji 300 g ziemniaków i 150 g marchewki).

Warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i podsmażaj około 7 minut.

Zalej bulionem i gotuj przez 25 minut. Po tym czasie ściągnij rondelek z ognia i zmiksuj zupę na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.

Podaj, posypując natką pietruszki i startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 15.10.2012 19:29
smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak