Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka rabarbarowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 4 łyżki
masło 250 g
jajko 2 szt

Rabarbar

rabarbar 1 kg
cukier 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka rabarbarowa

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części.
Krok 1 - Krajanka rabarbarowa foto
2
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce.
Krok 2 - Krajanka rabarbarowa foto
3
Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach po czym zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Krok 3 - Krajanka rabarbarowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 04.12.2015 08:05
ciekawe ciasto
gusia1000 10.11.2015 19:36
Smaczne ciasto.
Mniam 02.10.2015 12:18
Bardzo apetycznie wygląda, z chęcią bym takie zjadła, bo na pewno pyszne!
Poison1988 30.09.2015 08:10
Pięknie zaprezentowana :) od patrzenia już się chce jeść :) pychotka!
dagita 29.09.2015 20:03
Dziękuję :) Wybaczcie że tak trochę po sezonie, ale mam małe zaległości w przepisach :)
Aannkaa82 29.09.2015 17:52
fajne ciacho :)
agaK. 29.09.2015 15:17
Wygląda przesmacznie:)
Agnieszka-87-25 29.09.2015 14:44
takie są najlepsze
Marta Ryżek-Kalkowska 29.09.2015 14:14
Wyszła smacznie :)
patryska76 29.09.2015 13:14
świetnie się prezentuje! ;-)
inka2012 29.09.2015 12:55
apetycznie wygląda :)
Benita 29.09.2015 12:37
Fajne ciasto. Moja mama kiedyś robiła podobne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak