Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 gramów
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
boczek 200 gramów
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania

Porada

Kotlety można zrobić z samych ziemniaków a boczek można zastąpić kiełbasą lub pieczarkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, bułkę tartą, jajko, doprawić solą i wymieszać.

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać do ziemniaków i wymieszać.

Z powstałej masy formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Facet 29.08.2022 19:59
Niestety boczek wewnątrz kotletów nie wytopi się bo temp. wewnątrz jest maks.100 % (90 zazwyczaj) a boczek sie topi w minimum 110.Boczek będzie taki jak był .
Doradca Smaku 30.08.2022 10:15
zgadza się! dlatego w przepisie jest mowa o tym, aby boczek najpierw podsmażyć na patelni zanim zostanie wymieszany z ziemniakami. pozdrawiam, Doradca Smaku
dodi 06.11.2014 14:02
muszę zrobić
pajbek 06.11.2014 13:11
Dla mnie pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak