Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią

5.0
(74)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki, cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego.

Składniki:

Składniki

ziemniak 1 kg
jajko 1 szt.
cebula 1 szt.
cukinia 1 szt.
marchew 2 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 100 ml
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżeczka
mąka 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią

1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.


2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.
3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


5. Gotową masę uformować rękoma w kotleciki, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak