Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlety ziemniaczane są bardzo smacznym daniem obiadowym lub propozycją na ciepłą kolację, smakują z różnymi sosami i surówkami. SMACZNEGO!!!

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczna 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej rzepakowy 1 litr
pieczarki 50 dag
cebula 1 sztuka
Miód rzepakowy 4 łyżki
sos grzybowy 1 opakowanie
śmietana 12% 2 łyżki
woda 0.5 litra
surówka 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane

Ziemniaki ugotować nieobrane, wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski.

Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i wyrobić dokładnie masę, jeśli masa jest mało zwarta to dodać trochę ziemniaczane mąki.

Formować kotlety ziemniaczane i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z każdej strony.

Pieczarki pokrojone usmażyć z cebulą pokrojoną na oleju, sos grzybowy wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęstnienia sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak