Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ze smażonych kanii

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kotlety ze smażonych kanii. Pyszne sezonowe danie dla wielbicieli grzybów.

Składniki:

Składniki

kanie 4 sztuki
jaja 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.75 szklanki
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
woda 1 łyżka

Do smażenia

olej 0.5 szklanki

Porada

Kotlety z kanii najlepiej smakują na ciepło. Smażone kanie możesz podać z ziemniakami i surówką z kapusty, z kopytkami albo z ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ze smażonych kanii

Potrzebować będziesz same kapelusze kanii.
Kapelusze kanii oczyść z trawy, liści.
Kapelusze możesz opłukać wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.

Przygotuj talerze: osobny na jajka i bułkę tartą.
Na jeden z talerzy wbij jajka, dodaj łyżkę wody, rozbełtaj widelcem.
Na drugi talerz wsyp bułkę tartą, dodaj przyprawy. Wymieszaj.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Kapelusze kanii, lub kawałki zanurzaj w jajku, następnie obtaczaj w bułce tartej. Kładź na rozgrzaną patelnię i smaż z obydwu stron po około 3 minuty na rumiano.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak