Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z zielonej soczewicy i brązowych pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć cebulę, aż zmięknie. Następnie do cebuli dodać pieczarki, czosnek i całość smażyć. Pieczarki doprawić do smaku dwoma szczyptami tymianku, solą i pieprzem. Pieczarki smażyć tak długo, aż do odparowania z nich wody.
W dużej misce umieścić soczewicę i pieczarki, całość rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do miski dodać otręby, całość wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami. Z gotowej masy formować kotlety a la mielone. Kotlety obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.