Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Takie kotlety świetnie nadają się do przemycenia kaszy do diety dla tych, co za nią nie przepadają. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale ja lubię je podjadać nawet na zimno.

Składniki:

Około 12 sztuk:

kasza jęczmienna 100 gramów
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
biała część pora 0.5 sztuki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
pieprz 0.25 łyżeczki
sól 0.7 łyżeczki

Ponadto:

Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
tłuszcz do smażenia 6 łyżek

Porada

Początkowo kotlety warto smażyć na większym ogniu i po przyrumienieniu się zmniejszyć płomień, aby posiadały złotą, a nie spaloną "skórkę".

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Natomiast pora należy drobno pokroić, a bułkę odcisnąć (nie do końca) z nadmiaru mleka/wody.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować kotlety i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron - na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:44
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 06.03.2019 10:39
Smakowite kotleciki ,przemycę do mojej rozpoczętej diety.Ha ha;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak