Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj zapraszam na obiad z mielonym kotletem drobiowym w roli głównej. Jego smak i aromat podkreśla dodatek boczku, mozzarelli oraz świeżej bazylii, a delikatnej soczystości dodaje mu cukinia. Bardzo lubię tworzyć takie nietuzinkowe połączenia, których efekt końcowy bardzo cieszy podniebienie.

Składniki:

Składnik:

pierś z kurczka 200 gramów
polędwiczki z kurczaka 200 gramów
cukinia 0,5 sztuki
cebula 1 sztuka
boczek 150 gramów
mozzarella w bloku 150 gramów
kajzerka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
papryczka chili 0,5 sztuki
bazylia świeża 1 garść
domowy ketchup 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mleko 0,3 szklanki
Oregano suszone Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 0,2 łyżeczki
olej do smażenia 30 mililitrów

Porada

Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z kaszami lub purée ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

KROK 1. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a na koniec odciśniętą cukinię. Wszystko smażymy przez chwilę, a później studzimy. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.

KROK 2. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką oraz podsmażonym boczkiem, cebulą i cukinią. Następnie dodajemy ketchup, jajko oraz posiekaną świeżą bazylię i chili. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Ser mozzarella kroimy w kostkę. Kawałek sera układamy na każdej porcji mięsnego farszu i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak