Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka tęczowa z mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kostka tęczowa z mascarpone - kolory tęczy w masie mascarpone na biszkopcie.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

śmietana kremówka 0.5 litra
serka mascarpone 250 gramów
cukier puder 0.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda ciepła 0.5 szklanki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka niebieska 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 100 gramów
płatki czekoladowe 50 gramów
cukier puder 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka tęczowa z mascarpone

1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, a następnie sypkie produkty. Wymieszać ręcznie. Piec 25 min. w 175 stopniach. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół.

2. Galaretki każdą w osobnym pojemniku rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego stężenia. A następnie kroimy w średnie kosteczki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Na koniec wrzucamy kostki wszystkich galaretek, wymieszać ręcznie. Wylać na biszkopt i przykryć 2 częścią biszkoptu. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak