Przepis i sposób przygotowania na: Kora orzechowa
Bakalie łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Dodajemy bakalie z mąką i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
2 wysokie formy o wymiarach 23/33 cm: wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i równomiernie rozsmarowujemy w foremkach. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok 35 min, aż ciasto będzie sztywne i chrupiące. Blaty najlepiej upiec w tym samym czasie, ponieważ gdy druga blaszka z ciastem będzie oczekiwała na upieczenie to białka opadną. Jeden z upieczonych blatów pozostawiamy w formie.
Krem: Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody oraz cukier i zagotować. Pozostałą wodę miksujemy z budyniami, mąką i żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez 3 min. Następnie przykrywamy go folią aluminiową, tak aby folia dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy na puszysty, gładki krem.
Kilka łyżek kremu odstawiamy do miseczki, będzie nam on potrzebny do posmarowania blatu pod brzoskwinie.
Na pozostawiony w formie blat, rozsmarowujemy połowę masy. Na niej układamy delicje czekoladą do dołu, lekko dociskamy je w masę. Torebkę czarnej herbaty zaparzamy w połowie szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie za pomocą torebki z herbaty, nasączamy delicje. Na delicje wykładamy drugą połowę kremu i przykrywamy go blatem. Bakaliowy blat smarujemy cienką warstwą pozostawionego wcześniej kremu. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie.
Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to delikatnie wylewamy je na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy do lodówce.
Smacznego :)