Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno
KROK 1. SPÓD: Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy laskowe mielimy, dodajemy do nich wiórki koksowe, cukier puder oraz rozpuszczone masło, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na małą tortownicę o średnicy 17 cm.
KROK 2. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 6 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy do niej około 1/3 szklanki wody, podgrzewamy (ale uwaga nie zagotowujemy) do jej całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z masą i mleczkiem kokosowym do momentu dobrego połączenia i delikatnego napowietrzenia masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Gotową masę wykładamy na orzechowo-kokosowy spód i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.
KROK 3. WIERZCH: Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy masą kokosową i posypujemy wiórkami. Wierzch możemy udekorować dodatkowo kokosowymi pralinkami, orzechami lub płatkami migdałów. Życzę smacznego! :)