Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa babka z musem truskawkowym
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki.
Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ).
Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy.
MUS:
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy.
Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Ostudzoną babę rozcinamy na 2 części – spód i „kapelusz”.
W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek.
Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Przykrywamy „kapeluszem” , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.
Zajadamy!
Smacznego!