Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koi no tsubomi - japońskie omlety

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Omlet

jajko 5 sztuk
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

sos owocowy

jagody 250 ml
śmietanka kremowa 250 ml
mięta liście 4 sztuki

owocowa salsa

brzoskwinie 3 sztuki
melon miodowy 200 gram
banan 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Koi no tsubomi - japońskie omlety

Kroimy składniki salsy, mieszamy je ze sobą i odstawiamy

Mieszamy/blendujemy jagody ze śmietanką i listkami mięty

Jajka rozbijamy do miseczki i trzepiemy jak na klasyczny omlet, dodajemy sól i cukier, odcedzamy jajka przez durszlak/sito aby oddzielić nieroztrzepane części jajka.

Uzyskaną masę rozlewamy na rozgrzanej patelni, którą natłuszczamy bardzo małą ilością oleju, rozlewamy cienką warstwę omletu i po jego ścięciu delikatnie zawijamy w rulon, dolewamy kolejną porcję jajek pozostawiając rulon na patelni. Po wysmażeniu całej masy powinniśmy uzyskać jeden duży rulon z omletu.

Przekładamy go z patelni i formujemy ładny kształt, odcinamy końcówki i rozdzielamy omlet na porcje.
Polewamy sosem owocym i dodajemy owocową salsę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak