Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kofty wołowe z dodatkiem chlebków naan i sosem tzatziki

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Grillowane kofty, to przysmak który coraz częściej gości na naszych grillowych rusztach. Mięso jest bardzo aromatyczne, przepełnione smakiem kolendy i można zestawić je zarówno z tradycyjnym pieczywem, jak i chlebkami naan czy pitą. 

Składniki:

Składniki:

mielona wołowina 1/2 kg
starty czosnek 2 ząbki
cebula posiekana 1 sztuka
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat 1 opakowanie
świeża kolendra 1 pęczek
papryczka chili 2 sztuki
oliwki zielone Smak 1 słoik
pita 4 sztuki

Sos:

jogurt bałkański 200 ml
ogórek zielony 1 sztuka
dymki ze szczypiorkiem 1 sztuka
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat 1/2 opakowania

Porada

Oryginalne kofty robi się z mięsa jagnięcego, ale w naszej kuchni możemy je zastąpić wołowym lub wieprzowym, warto wcześniej zamarynować mięso.

Przepis i sposób przygotowania na: Kofty wołowe z dodatkiem chlebków naan i sosem tzatziki

  • wołowe kofty grillowane
  • aromatyczne mięso z grilla

1. Wszystkie składniki sosu mieszamy i wkładamy do lodówki.

2. Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawę, cebulę, czosnek i dokładnie wyrabiamy.

3. Mięso nakładamy na patyczki do szaszłyków mocząc dłoń w zimnej wodzie, powinny być cienkie.

4. Tak przygotowane kofty grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony na złoty kolor.

5. Pity grillujemy i układamy na mięsie dla aromatu.

6. Tak przygotowane kofty podajemy na pitach z sosem tzatziki, papryczkami chili, oliwkami i kolendrą 

 

Patyczki do szaszłyków powinny być namoczone w zimnej wodzie, a warstwa mięsa powinna być cienka, aby się szybko grillowały i były chrupiące.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak