Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kofty wieprzowe z piekarnika

5.0
(85)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula czerwona 1 mała szt.
czosnek 2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
natka pietruszki 1/3 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
olej do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kofty wieprzowe z piekarnika

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy dłonią na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kofty i nabijamy na patyczki bambusowe do szaszłyków, które wcześniej moczymy w wodzie, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym grillem lub z górną grzałką opiekacza.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200-220°C.
Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami i surówką.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 02.06.2014 18:44
BARDZO DZIĘKUJĘ!
brioszka 01.06.2014 21:54
uwielbiam kofty! a te wyglądają mega apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak