Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 1 kg.
śliwki 25 dag.
żółtko jajek 3 szt.
mąka 10 dag.
masło 3 łyżka
cukier 100 gram
cynamon 10 gram
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do naczynia, posypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na około 15 minut. Z ziemniaków, mąki, żółtek, łyżki masła i odrobiny soli zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrajamy kółka. Śliwki przeciskamy przez sitko, Na wykrojonych kawałkach ciasta układamy śliwkową masę i formujemy knedle. Gotujemy w posolonej wodzie do momentu, aż knedle wypłyną na powierzchnię. 2 łyżki masła rozpuszczamy z niewielką ilością bułki tartej i tak powstałą substancją polewamy knedle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 30.05.2013 22:41
Super smaczne knedle, dawno nie robiłam
Mniam 14.05.2013 08:29
Bardzo lubię knedle ze śliwkami- najlepiej węgierkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak