Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z mięsem mielonym

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Knedle lubią wszyscy, dzieci z owocami, a mąż woli z mięsem:). Dlatego robię je w różnych odsłonach, z różnymi nadzieniami!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 30 dag
ziemniaki ugotowane 60 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
jajko 1 sztuka

Nadzienie:

mięso mielone wieprzowe 40 dag
czosnek 2 ząbki
cebula 0,5 sztuki
olej do smażenia
bułka czerstwa 0,5 sztuki
mleko do namoczenia bułki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1

CIASTO:
Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól.

Krok 1 - Knedle z mięsem mielonym foto
2
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło wykładamy porcje nadzienia.
Krok 2 - Knedle z mięsem mielonym foto
3
Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle.
Krok 3 - Knedle z mięsem mielonym foto
4
Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Knedle z mięsem mielonym foto
5

Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Mięso wykładamy na podsmażoną cebulę i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Tak przygotowany farsz studzimy. Przestudzonym napełniamy knedle.

Dodatkowo: 5 plasterków wędzonego boczku, Szczypiorek do podania (mały pęczek)
Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Szczypiorek siekamy.

Krok 5 - Knedle z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Yoanka 16.01.2024 13:09
Przepis nieprecyzyjny. Do poprawy. Pierwsze cztery kroki informują nas, jak zrobić knedle od A do Z, a dopiero krok 5 informuje jak zrobić nadzienie do tych knedli. Dla kogoś, kto nie potrafi gotować może być to mylące. Poza tym, brak zarzutów. Przepis świetny. :)
gusia1000 21.01.2015 00:36
lubię i robię.
nogawkuchni 10.12.2014 14:55
Pyszne knedle,aż się jeść chce od samego patrzenia,solidny obiadek.
Kluska_87 10.12.2014 12:46
ja ja je lubię :D pycha
marcia7 10.12.2014 12:35
jak u mojej babci
ania2610 10.12.2014 12:34
uwielbiam knedle w każdej postaci
gosia56 10.12.2014 12:33
na pewno pyszne porywam dwa knedle;)
IZABELA29 10.12.2014 10:53
uwielbiam takie często je robię
zabcia117 10.12.2014 07:13
Pysznie wyglądają! Lubię takie :)
Iwusia 09.12.2014 23:49
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak