Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z mięsem
Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, odciskamy i zagotowujemy. Wlewamy ponownie wodę i gotujemy do miękkości. Kapustę kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Farsz doprawiamy pieprzem, przyprawą uniwersalną i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę z olejem. Mieszamy
2.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy i studzimy. Dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajko i wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kluski i spłaszczamy. Na środek nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy.
3.
Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Słoninę kroimy w małą kostkę, smażymy i okraszamy kluski.