Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski półfrancuskie

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 dag
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
masło lub margaryna 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski półfrancuskie

Do roztopione masła dodać 2 surowe jajka. Wszystko razem utrzeć w misce, na jednolitą masę. Później dodać 2 szklanki mąki i ok. 3/4 szklanki mleka. Całość mieszać łyżką (najlepiej drewnianą) i wyrabiać z masy ciasto. Doprawić całość solą i natką pietruszki. Wymieszać dokładnie zawartość.

Wlać do garnka wodę i postawić na ogień - zagotować.

Łyżkę stołową zamoczyć w wodzie, następnie kłaść do wrzącej wody i gotować całość 5 minut. Przed końcem gotowania przykryć zawartość pokrywką po czym odcedzić.

Tłuszcz rozpuścić w ganeczku. Wyłożyć całość na talerz i polać roztopionym tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak