Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczny krem z kurczaka.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 0,5 kg
śmietana 18 proc 0,5 szklanka
żółtko jajek 2 szt
włoszczyzna 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
sok z cytryny 0,5 szt
woda 6 szklanka
masło 2 łyżki
natka pietruszki
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny krem z kurczaka.

W wielu krajach jest to danie snobistyczne ,podawane tradycyjnie przy okazjach typu „imieniny cioci „ .W rzeczywistości jest to bardzo smaczna zupa ,o wiele bardziej atrakcyjna niż typowy rosół z kurczaka.
Wykonanie.
Włoszczyznę zetrzeć na tarce z łezkami lub pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle. Kurczaka i jarzyny zalać wodą i gotować na średnim ogniu ,aż mięso będzie miękkie. Następnie mięso wyjąć i zmiksować lub tylko rozdrobnić i znowu dodać do wywaru, wymieszać ,doprawić do smaku. Dodać rozprowadzoną kilkoma łyżkami chłodnej zupy mąkę ,wlać do zupy ,zagotować. Śmietanę mocno wymieszać z żółtkami i sokiem cytrynowym ,dodać do zupy ,wymieszać. Sprawdzić smak. Podawać obficie posypaną zieleniną z groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 15.01.2014 11:07
fajna zupka
Magula 15.01.2014 08:27
Może i klasyczny, ale ja jeszcze nigdy nie jadłam takiego kremu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak