Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks bananowy

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bananowy keks z aromatem cytrusów, mocno posypany orzechami włoskimi, to nieco inny niż tradycyjny, przepis na keks! Wyjątkowo miękki i wilgotny, koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Keks - ciasto:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy lub limonki 100 gramów
morele suszone 100 gramów
śliwki suszone 100 gramów
cukier trzcinowy 4 łyżki
masło 100 gramów
banan 4 sztuki
orzechy włoskie 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks bananowy

Keks bananowy to ciasto, które szybko się przygotowuje. Dlatego przepis na keks bananowy warto zapamiętać i wracać do niego, gdy spodziewamy się gości, planujemy święta lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.

1. Banany rozgniatamy dokładnie w misce, do której następnie dodajemy jajka i roztopione, ostudzone masło. Dokładnie mieszamy

2. W drugiej misce, mieszamy z sobą składniki suche.

3. Do "mokrych" składników dodajemy suche i delikatnie je mieszamy tak, żeby składniki delikatnie się z sobą połączyły.

4. Dodajemy przygotowane wcześniej bakalie.

5. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypując je orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym.

6. Pieczemy 60 min w 180 stopni C, około 10 minut przed końcem przykrywając folia aluminiową blachę, żeby nie spalić orzechów.

Podstawą tego przepisu są banany, natomiast dodatki, które wykorzystacie możecie dowolnie zmieniać pod swoje smaki i dostępne w domu składniki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgosia3 06.04.2013 10:57
Dziękuję za wszystkie głosy aprobaty. Zachęcam do własnych wypieków
czekoladka_m 13.03.2013 17:39
Wygląda obłędnie:) Też czasem robię podobne ciasto bananowe:)
Krzysztof15 13.03.2013 16:11
super ciasto
meg1984 13.03.2013 15:12
ciekawy deser
Monika-twin 13.03.2013 14:56
Wyglada bardzo smacznie ten wypiek. na pewno taki jest, dużo bakalii-pyszne zdrowie!
Beatris 13.03.2013 14:42
Niezwykle smakowicie wygląda i te orzechy na wierzchu... marzenie. Koniecznie muszę wypróbować przepis.
Bogusiaz 13.03.2013 14:41
jak dla mnie rewelacja
gosia56 13.03.2013 14:14
napewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak