Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszotto z dynią i kiełbasą

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 400 g
ząbki czosnku 3 szt
cebula 1 szt
kiełbasa śląska 300 g
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
śmietana kremówka 70 ml
masło 40 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
kasza pęczak 200 g
parmezan starty 50 g
olej 1 łyżka
tymianek świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z dynią i kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy – dyni Hokkaido nie trzeba obierać! Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do śmietanki dodajemy wędzoną paprykę i kurkumę, mieszamy. Dynię przekładamy na naczynia do zapiekania, zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając aż dynia będzie miękka.
Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do oleju.

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją. Gdy lekko przestygnie dodajemy ją do kiełbasy, tak samo jak dynię wraz z powstałym w trakcie pieczenia sosem. Całość posypujemy parmezanem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 31.10.2017 18:20
Superowe danie!
Jagódka17
Jagódka17 31.10.2017 13:33
wspaniałe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak