Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza bulgur zapiekana z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kasza bulgur zapiekana z warzywami! Przepis idealny na szybki i pożywny obiad!

Składniki:

Kasza

kasza bulgur 200 g
przecier pomidorowy 2 duża łyż.
kostki rosołowe 1 szt.

Pozostałe składniki

bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
czubrica czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 250 g
passata pomidorowa 250 ml
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza bulgur zapiekana z warzywami

Do gotującej wody dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz kostkę rosołową, a następnie 200g kaszy bulgur przepłukanej wcześniej w zimnej wodzie. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 10 min.

W między czasie należy pokroić warzywa i grzyby w kostkę a następnie podsmażyć na oleju doprawiając solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz czosnkiem granulowanym. Gdy wszystko zmięknie dodajemy passate pomidorowa i dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z odcedzoną kaszą.

Składniki łączymy razem i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na ok 25 minut.

Na ostatnie 5 minut zapiekankę posypujemy tartym serem, nastawiamy termoobieg i pozostawiamy do zapieczenia. Gotowe !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak