Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze z farszem mięsnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kartacze to nic innego jak kluski z masy ziemniaczanej mieszanej (połączone ziemniaki starte z ziemniakami gotowanymi) o podłużnym kształcie. Gdy dodamy więcej ziemniaków gotowanych do masy startej kartacze wyjdą jaśniejsze.

Składniki:

Składniki na ciasto;

ziemniaki ugotowane 500 gramów
ziemniaki 1.5 kg
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 duże łyż.
sól 1 szczypta

Farsz:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 2 ząbki
olej rzepakowy do smażenia 2 duże łyż.

Dodatkowo:

boczek wędzony 200 gramów
olej rzepakowy 2 duże łyż.
cebula 1 sztuka

Porada

Ziemniaki można ugotować w mundurkach, następnie obrać i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Farsz mięsny można doprawić według swojego uznania. Majeranek nie jest konieczny.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze z farszem mięsnym

Ciasto:

Ziemniaki obrać, opłukać ugotować.
Następnie odcedzić przecisnąć przez praskę.
Pozostałe ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, mocno odcisnąć za pomocą gazy.
Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki połączyć z ziemniakami utartymi,dodać jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Farsz:

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, zrumienioną cebulkę oraz przyprawy, wymieszać.
Ciasto dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoni na placek nakładać porcję farszu, dokładnie zlepiając brzegi i nadając kluskom podłużny kształt.

Kartacze wkładać do gotującej, osolonej wody i gotować około 20-30 minut od momentu wypłynięcia nad wodę.(gotować na średnim ogniu). Wyjmować łyżką cedzakową.

Po ułożeniu na talerze okrasić zeszkloną cebulką razem ze skwarkami z boczku wędzonego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:27
Dobre.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 15:14
Ja bardzo często robię o bardzo lubimy. Ostatnio robiłam większością tarte ziemniaki ale trzeba dobrze odcisnąć aby masa się dobrze zlepiała.;)
Babeczka35 29.01.2019 14:58
Nie pamiętam kiedy jadłam takie danie :)
Bożena Matuszczyk 17.01.2019 14:09
Dziękuję i polecam wypróbować bo są naprawdę smaczne.;)
Basiliana 17.01.2019 12:58
Słyszałam o tych kluskach, ale nigdy ich nie robiłam. Te zrobione przez Ciebie wyglądają pysznie, szczególnie z taką okrasą:)
Bożena Matuszczyk 10.01.2019 18:53
No ja też bardzo lubię.;)
ben-ka 10.01.2019 16:42
Moje ulubione kluchy :)
Bożena Matuszczyk 10.01.2019 11:47
A ja chętnie zapraszam i już się biorę za następne.
bietka 10.01.2019 10:17
Jeszcze nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam kartaczy, więc Bożenko wpraszam się do Ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak