Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
mąka pszenna 1 szk
jajko 5 szt
margaryna 125 g
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st.
Krok 1 - Karpatka foto
2
Krem:
250g masła,
2 budynie waniliowe (po 40g każdy),
1/2 l mleka,
szkl. cukru pudru,
laska wanilii.



W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta.
Krok 2 - Karpatka foto
3
Przed podaniem oprószyć wierzch cukrem pudrem.
Krok 3 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.08.2014 00:40
Wyborna, pięknie wyrośnięta.
Triss 03.03.2014 17:21
klasyka - zawsze smaczna. ;)
Rafał10 03.03.2014 14:51
ale dawno nie jadłam karpatki... nabrałam na nią wielkiej ochoty :)
AZgotuj 03.03.2014 13:34
pyszna porcja karpatki:)
Jadwiga/Jaga85 03.03.2014 13:30
Wygląda rewelacyjnie
kasiaw 03.03.2014 13:02
bardzo smaczne ciasto
Kuchenka 03.03.2014 12:56
zwykły przepis ale zdjęcie prześliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak