Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepka z ,,wkładką,,

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotleciki mielone małe 2 sztuki o średnicy ok 4 cm
kalarepka duża 2 sztuki
masło 2,5 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
papryka mielona 1 szczypta do smaku
przyprawa do potraw Kucharek 1 szczypta do smaku
woda 2 szklanki
koperek usiekany 3 łyżki
słodka śmietanka 1/3 szklanki
ryż 3/4 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepka z ,,wkładką,,

Kroki postępowania

1
Wyjąć z zamrażalnika kotleciki i ryż -
Krok 1 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
2
zostawić by lekko ,, odtajały" ( ja wyjmuję wieczorem i zostawiam w lodówce.
Krok 2 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
3
Kalarepki umyć, odciąć ,, czapeczkę". Ściąć odstające po bokach i na spodzie zdrewniałe kawałki. Wydrążyć kalarepki łyżeczką tak by zostało po ok. 0,5 cm brzegu .Wydrążone kawałki pokroić drobno.
Krok 3 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
4
W garnuszku roztopić masło ( 2 łyżki).Dołożyć koncentrat i rozprowadzić go w maśle. Wrzucić ugotowany ryż. Wymieszać
Doprawić ryż na pikantnie papryką i przyprawą warzywną.
Krok 4 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
5
W kalarepkę nałożyć porcję ryżu ( 1/3 objętości wydrążenia)-
Krok 5 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
5
W kalarepkę nałożyć porcję ryżu ( 1/3 objętości wydrążenia)-
Krok 6 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
7
a na wierzch znów porcję pomidorowego ryżu.
Krok 7 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
8
Kalarepki umieszczamy w garnku. Obok wsypujemy pokrojone kawałki kalarepki które zostały wydrążone. Zalać wodą. Dodać resztę masła i 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej.
Krok 8 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
9
Gotować na małym gazie ok.30 minut , aż kalarepki będą miękkie ( ja sprawdzam wbijając w nie patyczek od szaszłyków).
Wyjąć kalarepki.
Krok 9 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
10
Do sosu wlać śmietankę i zmiksować go na krem.
Krok 10 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
11
Wsypać koperek. Wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać ułożone na sosie bez dodatków ( w środku jest juz ryż ).
Krok 11 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto
12
Przepis do zrobienia od zera albo z cyklu mam coś gotowe to wykorzystuję w nietypowy sposób. Na pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania.
Krok 12 - Kalarepka z ,,wkładką,, foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 21.11.2013 20:19
fajny pomysł :;))
Aleksandra/Olcia 21.11.2013 19:08
o ciekawy przepis
agnieszka214 21.11.2013 18:20
bardzo smaczne musze zrobic cos takiego
babajaga1969 21.11.2013 18:14
pięknie wygląda, smaczne danie
Monika10 21.11.2013 17:58
super wygląda
Rysia 21.11.2013 17:53
Wolę przygotować kotleciki i ryż dzień wcześniej niż używać zamrożone.Ale pomysł bardzo dobry.
mufinka79 21.11.2013 17:35
Uwielbiam kalarepkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak