Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior w cieście z piwem Elfi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
piwo 1 szklanka
jajko
sól
pieprz
mąka 3 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior w cieście z piwem Elfi

Kalafiora opłukuję pod wodą i dzielę na różyczki różnej wielkości - ale nie za małe. W misce mieszam piwo, mąkę, jajko sól i pieprz. Można na przykład dorzucić świeżego koperku (ja niestety nie miałam) Każdą różyczkę kalafiora oddzielnie starannie obtaczam w cieście. Pozwalam aby nadmiar spłynął. Ja swoje kalafiorki robiłam we frytownicy, ale można też zwyczajnie na patelni na głębokim oleju. W maszynie podsmażałam je około 5-6 minut. Lubię jak są lekko twardawe i chrupiące. Jeśli ktoś lubi bardzo miękkie to można przed całym procesem kalafiora lekko podgotować lub po prostu dłużej smażyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 06.07.2013 21:52
uwielbiam kalafior w każdej postaci
Pomocnik 06.07.2013 17:41
fajny przepis
Monika10 06.07.2013 17:40
bardzo lubie kalafior
Mona73 06.07.2013 17:38
fajny pomysł
adelajda 06.07.2013 15:40
często robię w cieście piwnym nie tylko warzywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak