Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna galaretka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zamrożone owoce jarzębiny 1 kg
wrzątek 2 szklanki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna galaretka

Zamrożoną jarzębinę wrzucić na 1 litr wrzącej wody i gotować tak długo, aż owoce się rozpadną i powstanie rzadka, jednolita masa. Rozgotowane owoce przełożyć do płóciennego woreczka lub ścisnąć kawałkiem płótna i umieścić nad rondlem, do którego będzie kapał sok. Starannie wycisnąć resztki płynu. Powstały sok wymieszać z cukrem w porcji 1:1 i gotować, aż cały cukier się rozpuści. Gorącą galaretkę przelać do niewielkich słoików, szczelnie zakryć, pasteryzować. Wykorzystywać jako dodatek do ciasta drożdżowego lub jako nadzienie do pączka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak