Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem
Jajecznica to jeden z naszych ulubionych potraw serwowanych na śniadanie. Latem i jesienią możesz wzbogacić to danie o pyszne, małe, żółte grzybki zwane zwyczajowo jako "pieprznik jadalny".
Jajecznica z kurkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i sposób by nowy dzień zacząć w doskonałym humorze.
Kroki postępowania
Umyte jajka rozbijam do miseczki, roztrzepuję je z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko podsmażam.
Następnie dodaję osuszone kurki i mieszając smażę, aż zmiękną, czyli około 5-7 minut.
Wlewam wcześniej przygotowaną masę jajeczną, smażę na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji.
Gotową jajecznicę zdejmuję z ognia, dodaję posiekany szczypiorek i ewentualnie jeszcze raz doprawiam solą i pieprzem.
Podaję z białym pieczywem.