Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglane Raffaello

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 100 g
mleko 1 szklanka
olej kokosowy 1,5 łyżeczki (tłoczonego na zimno)
ksylitol 4 łyżeczki
sól 1 szczypta
płatki migdałowe 1 łyżka
wiórki kokosowe
orzechy nerkowca

Porada

Jeśli chcemy, aby kuleczki szybciej były zwarte i schłodzone, możemy włożyć je na chwilę do zamrażarki.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane Raffaello

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy ją w mleku* w proporcji: 1 część kaszy do 2 części mleka. Do mleka dodajemy szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru brzozowego i 1,5 łyżeczki oleju kokosowego.

Gdy kasza się ugotuje, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na chwilę, aby kasza "doszła".

Następnie do kaszy dodajemy 1 łyżkę pokruszonych płatków migdałowych, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dokładnie mieszamy.

* Użyłam mleka bez laktozy ze względu na jego słodki smak.
Krok 1 - Jaglane Raffaello foto
2
Następnie potrzebne będą nam orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.
Krok 2 - Jaglane Raffaello foto
3
Do około 1 łyżki kaszy wkładamy orzech nerkowca i formujemy kuleczki
Krok 3 - Jaglane Raffaello foto
4
Uformowane kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Krok 4 - Jaglane Raffaello foto
5
Gotowe kuleczki schładzamy w lodówce.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Jaglane Raffaello foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 24.10.2014 12:05
Bardzo lubię trufle z kaszy. Jaglaną wystarczy wsypać na sitko o drobnych oczkach i sparzyć wrzątkiem, wtedy na pewno pozbędziemy się goryczki.
Wacław 24.10.2014 11:11
uwielbiam desery z kokosem :-)
Wiesława1 24.10.2014 08:37
wygladają kusząco
berys18 23.10.2014 18:37
od patrzenia ślinka leci
Renata9 23.10.2014 17:51
bardzo smaczne cudeńka
inka2012 23.10.2014 15:59
apetycznie wygląda!
Lis 23.10.2014 15:48
Cudowne, porywam przepis:)
Adamorek 23.10.2014 15:32
super słodkości
Futka 23.10.2014 15:08
W smaku jest mocno kokosowe dzięki wiórkom i dodatkowi oleju kokosowego (tłoczonego na zimno o smaku i zapachu kokosa). Tak naprawdę w smaku przypominają klasyczne łakocie. Kuleczki są delikatne i lekkie. Należy jednak pamiętać o dobrym wypłukaniu kaszy, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pozdrawiam :)
Anna169Hosz 23.10.2014 15:00
Ciekawy przepis, intryguje mnie jak smakuje takie Raffaello?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak