Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone z kasztanami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 2 szt
kasztany jadalne 10 szt
Goździki całe Prymat
masło 2 łyzki
Imbir mielony Prymat
cynamon
sos owocowy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone z kasztanami

Kroki postępowania

1
Kasztany gotujemy w wodzie, studzimy i obieramy. Jabłka myjemy i wybieramy od góry gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna. Ugotowane i obrane kasztany pokroić bądź pokruszyć na mniejsze kawałki. 2 kasztany odłożyć, a resztę wymieszać z łyżeczką masła.
Krok 1 - Jabłka pieczone z kasztanami foto
2
W otwór po gniazdach nasiennych wkłądamy kasztany z masłem, posypujemy imbirem i cynamonem. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłęm i kładziemy na nie jabłka.
Krok 2 - Jabłka pieczone z kasztanami foto
3
Wkładamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni. Po wyjęciu przekładamy na talerz i podajemy z łyżką sosu owocowego (choć nie jest to konieczne, ale dobrze razem smakuje). Pozostałymi 2 pokruszonymi kasztanami posypujemy sosik owocowy.
Krok 3 - Jabłka pieczone z kasztanami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 11.08.2012 18:02
musiało nieźle smakować :)
Misiabe 08.08.2012 18:25
ciekawy przepis!
EWI 08.08.2012 08:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak