Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Ani

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwaśnych jabłek 1 kg
mąki 30 dag
jaj 4 szt
cukru 25 dag
masła 20 dag
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
soku z cytryny 1 lyżeczka
skórka otarta z jednej cytryny
masło do tortownicy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Ani

Jabłka obrać i, po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Masło i cukier dobrze utrzeć, dodawać kolejno jajka, dobrze wymieszać. Nadal mieszając, powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową i jabłka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 21cm posmarowanej masłem. Piec około 90 minut w temp 180stC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy na pewno dobrze się upiekło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak