Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbir kandyzowany Imbir w syropie i syrop imbirowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
cukier trzcinowy 1 szkl
woda 2 szkl
szczypta soli 3 szt
cukier trzcinowy 4 łyżki
imbir 250 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Imbir kandyzowany Imbir w syropie i syrop imbirowy

Kroki postępowania

1
Imbir kroimy w plasterki o grubości ok. 3-4 mm, można wykorzystać maszynkę do krojenia chleba z nakładką do krojenia wędlin.
Krok 1 - Imbir kandyzowany Imbir w syropie i syrop imbirowy foto
2
Pokrojony imbir zalać wodą tak aby go tylko przykryło, dodać szczyptę soli i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Odsączyć i powtórzyć czynność jeszcze raz.
Krok 2 - Imbir kandyzowany Imbir w syropie i syrop imbirowy foto
3
Następnie wymieszać 2 szklanki cukru z 2 szklankami wody, szczyptą soli i odcedzonym imbirem. Jeśli ktoś ma termometr cukierniczy to gotujemy zawartość do temp. 106 st. C. Jeśli nie macie, tak jak ja to należy gotować do osiągnięcia konsystencji lejącego rzadkiego miodu.

Odstawiamy co najmniej na godzinę.
Krok 3 - Imbir kandyzowany Imbir w syropie i syrop imbirowy foto
4
Następnie przecedzić zawartość przez sitko. Syrop imbirowy wlać do buteleczek i wstawić do lodówki a plasterki imbiru do porozkładać na sitku lub kratce na noc do wyschnięcia. Gdy jest jeszcze lekko wilgotny obtaczamy w cukrze z dodatkiem cukru trzcinowego z obu stron. Imbir kandyzowany przekładamy do słoiczków i zakręcamy szczelnie.
Krok 4 - Imbir kandyzowany Imbir w syropie i syrop imbirowy foto
5
Można również imbir przechowywać w słoiku z syropem imbirowym (bez przecedzania) w lodówce i to nawet rok czasu.
Krok 5 - Imbir kandyzowany Imbir w syropie i syrop imbirowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 23.01.2013 10:26
pyszności
Isia 23.12.2012 16:23
swietne
EmciaPichci 22.12.2012 11:45
świetny pomysł!
Klausia 22.12.2012 00:13
Syrop imbirowy pewnie dobry do herbatki bądź kawki :)
Konczi 21.12.2012 14:40
smak musi być dość ciekawy
cukiereczek 21.12.2012 14:21
ciekawe
kupiska 21.12.2012 14:12
Ciekawy pomysł... ja bym na to nie wpadła,ze mozna zrobic imbir kandyzowany:) ciekawe jak smakuje
Miki 21.12.2012 12:48
super
Paolcia 21.12.2012 12:29
miód malina :)
Beata61 21.12.2012 10:51
fajny pomysł, wart polecenia :)
Lemon 21.12.2012 10:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak