Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Humus

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 200 gram
sezam 50 gram
oliwa 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
sok z limetki 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Humus

Ciecierzycę zalać dużą ilością wody i odstawić do namoczenia przez 12 godzin. Po tym czasie solimy i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. Ugotowany groch odcedzamy (wodę zachować w osobnym naczyniu) i studzimy. W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni i studzimy. Gdy będzie już zimny mielimy go w blenderze lub młynku. Do sezamu dodajemy ostudzoną cieciorkę lekko podlewając wodą po gotowanej ciecierzycy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy limonki, oliwę, sól i pieprz - zmiksować z resztą składników aby uzyskać kremową konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 24.06.2016 07:32
smakowity humus
atort111
atort111 23.03.2015 07:52
uwielbiam humus
Bernadeta1 26.01.2015 16:44
dawno nie jadłam a smaczna
teresa18 26.01.2015 16:31
smaczna ;0
Grazyna0211 26.01.2015 15:17
bardzo lubię
wyattearp 26.01.2015 14:30
super przekąska
idealme 26.01.2015 13:51
bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak