Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus a więc pasta z ciecierzycy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 30 dag ugotowana
ząbki czosnku 1 sztuka
olej sezamowy 2 łyżka
pasta 2 łyżka tahini
sok z limetki 0,5 sztuka
woda zimna 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus a więc pasta z ciecierzycy

Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do pojemnika blendera.

Dodajemy olej sezamowy, sok z limonki oraz domowe tahini. Miksujemy na gładką masę.

Dodajemy partiami (mniej więcej po 1/4) ciecierzycę oraz wodę i miksujemy przez około 30 sekund, po czym dodajemy kolejną partię wody i ciecierzycy aż do ich wyczerpania.

Miksujemy dokładnie do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, choć nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby w hummusie pozostały malutkie grudki ciecierzycy.

Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 25.05.2014 10:43
super przekąska
Kejti 25.05.2014 01:09
Uwielbiam najbardziej z chrupiącą marchewką :-)
norweska20 25.05.2014 00:10
humus - za mną chodzi od dłuższego czasu ..u ciebie wygląda apetycznie..wiec może się wreszcie skusze
marcia7 24.05.2014 22:44
dobrze wygląda
RenataZ-et 24.05.2014 22:09
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak