Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki w sosie porowym

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Smaczny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem pora.

Składniki:

wszystkie przepisy

łopatka wieprzowa 800 gramów
por 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki w sosie porowym

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso. Następnie podlać wodą, posolić, dodać tymianek i pieprz ziołowy. Dusić pod przykryciem przez 1 godzinę.
Dodać pora pokrojonego w półplasterki i dusić jeszcze 20 minut.
Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością sosu (aby się nie zważyła). Zagęścić sos mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak