Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz w sosie paprykowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sycący i aromatyczny gulasz z czerwoną i żółtą papryką, mięsem i kiełbasą. Danie w połączeniu z kluskami śląskimi wyszło perfekcyjnie.

Składniki:

Składniki:

karkówka wieprzowa 500 gramów
papryka czerwona 4 sztuki
żółta papryka 1 sztuka
kiełbasa śląska 250 gramów
smalec 2 łyżki
mąka 1 łyżka
bulion wołowy 500 mililitrów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz w sosie paprykowym

Bardzo prosty przepis na aromatyczny gulasz z dostępnych produktów - żółtej i czerwonej papryki oraz karkówki wieprzowej i śląskiej kiełbasy. 

1. Mięso kroimy w kostkę (w taką "bardziejszą"), podobnie z kiełbasą. Smażymy na rozgrzanym smalcu ( 1 łyżka ). Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu 40 min.

2. Na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę, czosnek. Chwilę razem smażymy, przekładamy do mięsa.

3. Papryki kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (na równo z papryką), gotujemy do momentu, kiedy papryka zacznie się rozpadać. Miksujemy, przecieramy przez sito, dodajemy do karkówki.

4. Na rozgrzanym smalcu (1 łyżka) podsmażamy mąkę, dolewamy chochlę wywaru z mięsa, mieszamy i dokładnie łączymy z całością.

5. Dusimy pod przykryciem 5-10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz idealnie smakuje podany z kluskami śląskimi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak