Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz szegedyński na dziko
Gulasz Szegedyński to pyszne i aromatyczne danie obiadowe, w którym pod koniec gotowania dodajemy do mięsa poszatkowaną kapustę kiszoną.
Potrawa pochodzi z czasów, gdy Austro-Węgry były europejskim mocarstwem i jest szczególnie popularna na terenach Czech oraz Austrii. Gulasz szegedyński zawdzięcza swoją nazwę miejscowości Szeged na Węgrzech. Co dziwne, trudno go znaleźć w menu tamtejszych restauracji!
Z tym przepisem na gulasz szegedyński nie musimy nigdzie wyjeżdżać by zakosztować tego pysznego dania. Łatwo zrobimy je w domu.
1. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na złocisty kolor cebule pokrojone w cienkie plasterki.
2. Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy papryki, pokrojone w 2 cm kostkę, mięso oraz kminek, smażymy 5-7 minut.
3. Wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem około godziny. Co jakiś czas dolewamy wodę (max. 500 ml).
4. Dodajemy pokrojoną kapustę (nie za drobno) i gotujemy 40 min.
5. Na koniec łączymy gulasz ze śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem (chwilę podgrzewamy).