Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz grzybowy z płucek

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płucka wieprzowe 2 kg
grzyby suszone garść
marchewka 1 duża
seler korzeniowy kawałek
pietruszka 1 średnia
cebula biała 1 średnia
Kminek mielony Prymat
kolendra mielona
Czosnek suszony Prymat
przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
smalec

Porada

Podawać z pieczywem, kaszą lub makaronem.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz grzybowy z płucek

Kroki postępowania

1
Płucka pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości we wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić bardzo dokładnie, ostudzić i pokroić w kostkę.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce smalcu, dodać płucka i chwilę razem przesmażyć stale mieszając.
Krok 1 - Gulasz grzybowy z płucek foto
2
W wywarze ugotować pokrojone warzywa i namoczone wcześniej grzybki, a gdy są już miękkie, odlać większość czystego wywaru i połączyć z przyprawami. Krótko zagotować.
Krok 2 - Gulasz grzybowy z płucek foto
3
Ugotowane warzywa i grzyby zmiksować z pozostałym wywarem i ew. przetrzeć przez sitko aby sos był gładki.
Krok 3 - Gulasz grzybowy z płucek foto
4
Krem warzywny wlać do pokrojonych płucek i wymieszać.
Krok 4 - Gulasz grzybowy z płucek foto
5
Dolać pozostały przyprawiony wywar i dusić 20-30 minut, bez pokrywki, często mieszając. Na koniec zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody oraz doprawić czosnkiem i pieprzem.
Krok 5 - Gulasz grzybowy z płucek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.07.2015 14:41
nie każdy lubi podroby, ale my akurat lubimy :)
gosia561 17.12.2014 16:30
fajne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak