Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki na zimę w winie z nutką lawendy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białe wino 3 szklanki
cukier 25 dag
cytryna 1 szt
lawenda 3 gałązki
imbir świeży 5 cm
gruszki 1 twarde, małe

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki na zimę w winie z nutką lawendy

Cytrynę dokładnie szorujemy a następnie zdejmujemy skórkę,zdejmujemy jak najwięcej białej błonki i kroimy skórkę w paseczki.Gruszki obieramy. Jeśli owoce są duże to możemy je pokroić na połówki lub na ćwiartki.Gruszki wkładamy do garnka, zalewamy wodą /tak by były zakryte/ z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny i gotujemy ok. 5 min. Gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy dość ciasno w słoikach, przekładając kawałkami gałązek lawendy. Wino mocno podgrzewamy /ale nie zagotowujemy/ z skórką z cytryny i obranym, pokrojonym w zapałkę imbirem. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z gruszkami - do każdego słoika wkładamy po kilka kawałków imbiru. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 min w temp. 90 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 19.03.2013 07:03
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak