Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany antrykot wołowy z warzywami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Steki wołowe z grilla, to prawdziwa uczta dla każdego mięsożercy. W zależności od preferencji gości, możecie usmażyć je w różnym stopniu: rare, medium, well done. Jedno jest pewne - ich smak, soczystość i aromat zachwycą wszystkich!

Składniki:

Składniki:

antrykot wołowy 800 g

Marynata:

Grill przyprawa klasyczna Prymat 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
pieczarki 8 sztuk
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuki
ziemniaki ugotowane 2 sztuki
olej rzepakowy 4 łyżki
Chili z solą morską Prymat w młynku do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Porada

Na grilla warto używać steki z wołowiny sezonowanej. Będą one bardziej kruche i soczyste, a poprzez wcześniejsze zamarynowanie zyskają określony wyrazisty smak i kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany antrykot wołowy z warzywami

  • steki z grilla
  • antrykot z grilla

1. Wszystkie składniki marynaty łączymy, nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce.

2. Pokrojone warzywa wkładamy do miski, skrapiamy olejem, doprawiamy do smaku i mieszamy.

3. Warzywa grillujemy na tackach aluminiowych i przekładamy do miseczek.

4. Na rozgrzanym grillu grillujemy steki z każdej strony na złoty kolor – stopień  wysmażenia polecam medium.

5. Tak przygotowane mięso przekładamy na deskę, aby odpoczęło na kilka minut i kroimy ostrym nożem w plastry.

6. Jeśli lubimy mięso pikantne przed podaniem posypujemy pieprzem ognistym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak