Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GORFY II

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 szt
mąka pszenna 2 szkl
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 szkl
jogurt grecki 200 ml
woda gazowana 1 szkl
cukier puder 1-2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
olej 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: GORFY II

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno.
Do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki(masło należy stopić i wystudzić).Ucieramy na gładko,aby nie było grudek.
Na koniec dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Odstawiamy na ok 30 minut.
Krok 1 - GORFY II foto
2
Gofrownice rozgrzewamy mocno,smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i wlewamy porcje ciasta na każdą stronę.Zamykamy gofrownicę i smażymy ok 5 minut(zależy od mocy gofrownicy)
Krok 2 - GORFY II foto
3
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ,bądź powidłami albo bitą śmietaną i owocami:) Smacznego.
Krok 3 - GORFY II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak